tisdag 8 juni 2010

Judarna som bärare av Guds löften.

Göran Lennartsson, min gamle hederlige lärare från PTS har skrivit en artikel i Dagen med anledning av synen på Israel och förkunnelsen av detta inom kristen väckelsefåra under historien. Som pingstvän känner jag till förkunnelsen och dess betoningar i Israelfrågan. Utan att hålla med om alla betoningar och uppfattningar som har predikats och utan att lägga orden i Lennartssons mun som att det nödvändigtvis måste vara alla hans åsikter så är det en viktig uppmaning han ger att det är viktigt att sätta sig in i vad Bibeln lär.

Vid en genomkoll av alla blogginlägg så ser man att det är lätt att klumpa ihop alla "israelfundamentalister" i ett och samma paket. Ursäkta mig, men vad ger er rätt att göra det? Att inte se Bibelns judiska hebreiska ursprung är att vara blind för det som är plattformen till Bibelns uppenbarelse. Om man inte ser detta eller vill se det missar man oerhört mycket till att förstå Bibelns budskap.

Guds folk är naturligtvis inte staten Israel av idag, det är det judiska folket först och främst. Den är jude som är det till sitt inre, som är omskuren i sitt hjärta, skriver Paulus i Romarbevet. Judarna fick ett Gudomligt uppdrag, inte först och främst ett statligt, jordiskt uppdrag. Allt som sägs och görs i Israel är självklart inte ett uttryck för sann biblisk lära. Sedan kan vi inte heller renodla teologin från landet och folket. Det är klart att teologin om Israel också har att göra med det fysiska landet Israel men det är inte betoningen.

Men att vända sig emot och ställa sig kritisk till staten Israel är heller inte rätt väg. Det är med sorg som vi tar del av det som har skett utanför Gazaremsan men vi måste inse att vi inte heller vinner något genom att med knutna nävar sälla oss i ledet och bara fördöma.

Att vara en Jesustroende är att komma in i det sanna olivträdet, det sanna Israel. Som troende kristen är DU en jude. Du behöver naturligtvis inte omskära dig för att få vara med, du kommer med på nåd men som troende är vi en del av Israel och dess bibliska historia. Att förneka och förkasta detta är att förkasta den gren man själv sitter på.

Jag är absolut inte för allt som sker i staten Israel idag men genom att endast fördöma vinner vi ingenting och tyvärr har jag sett alltför många som gör det och som inte kommer med bättre förslag. Tyvärr så upplevs det som att allt fördömande slutar i en tillväxt av hat och ett stimulerande av terrororganisationer. Israel har ingen värdig förhandlingspart hos dessa organisationer. Om inte vi kristna verkligen ber och stöttar judarna (utan att stötta varje enskild handling, ja, det går) hur skall vi då vinna förtroende bland dem och se en förändring?

Men vi behöver framförallt se vårt judisk arv från Bibeln. Det nya förbundet enligt Jeremia 31 är slutet med Israels och Juda hus och där får vi andra vara med tillsammans med de judar som också tror på Jesus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar