måndag 4 maj 2009

Är Israel frälst genom Mose lag? Del 1

(Vill du följa med i Bibelställena så använder jag Svenska Folkbibelns översättning)

Många tror lätt att det finns ett avbrott mellan Gamla och Nya testamentet. Ungefär som att innan Jesus trädde fram så levde israel under det "gamla förbundets" tid genom Mose lag men nu när Jesus har kommit är vi räddade av tro utan gärningar och behöver därför inte Mose lag längre. Men är det verkligen så?

Israels födelse tar sin början i och med att Gud kallar en man vid namn Abram, det kan vi läsa i 1 Mos 12. Senare i 1 Mos 15:1-6 läser vi att Gud ger Abram förbundslöftena och det otroliga beskedet att han skall få en egen son. När Gud ber honom om att räkna stjärnorna, om han kan göra det, tror Abram på vad Gud har sagt och det räknades honom till rättfärdighet. Här har vi en nyckel. Abram fick förbundslöftena - genom tro. Tro är att lita på Gud och att det som Han har sagt är sant. Abram börjar inte att argumentera med Gud här och ställa en massa frågor utan rätt och slätt tar han emot Guds Ord och litar till att har Gud sagt det så då är det så. Och det ställde honom i en position där Gud kunde nå honom. Han var rättfärdig.

I vers 7 - 11 så frågar ändå Abram på vilket sätt han skulle veta att det skulle bli så som Gud hade sagt. Då svarar Gud att han skulle ta fram ett antal djur och stycka dem. När man ingick ett förbund med någon brukade man inte bara uttala löftena och välsignelsen vid lydnad utan också förbannelsen vid olydnad genom att stycka ett antal djur och gå igenom dessa som en markering att olydnad kräver blodsutgjutelse och död. Om det var frågan om två ojämlika parter var det bara den ”svagare” eller mindre mäktige som gick genom djurstyckena.

Senare hämtar Abram efter Guds inrådan ett antal djur som han sedan styckar. När det är dags att gå genom dem så somnar han.

Vers 12-18
Herren sluter ett förbund med Abram. Men Abram själv är inte med. Han får endast se på när den rykande ugnen med den brinnande facklan far igenom köttstyckena, där han skulle ha vandrat. Gud tar själv på sig förbannelsen och ansvaret för hela förbundet. Abram får allt detta utan att göra något. Här fanns inte Mose lag, inget tempel, inget prästerskap, ingenting. Allt bygger på vad Gud har gjort och Han ensam är den handlande, allt är av nåd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar