tisdag 19 maj 2009

Israels plats del 3

(Slå gärna upp bibelställena själv och följ med eftersom jag inte publicerar dem i sin helhet här. Jag använder nästan uteslutande Svenska Folkbibelns översättning)
Vi slutade i förra delen med att ta upp att alla de som har tagit emot Jesus Kristus i tro blir sanna Guds barn och inympade i det sanna Israel.

Det betyder att Israel och församlingen är samma sak kan man säga. Det är två sidor av samma mynt, ett mynt men olika folk med olika förutsättningar och olika kallelser.
Det är viktigt att säga att tron på Jesus inte upphäver en jude från att vara jude. Du behöver inte bli jude men en jude får gärna ”i Kristus” bejaka sin judiska identitet och kallelse.
Om nu det judiska folket har fått vara till en sådan välsignelse för oss är det då inte dags att vi välsignar dem tillbaka?
Paulus skriver i Rom 15 att om hedningarna har fått ta del av deras andliga goda, så är de också skyldiga att tjäna dem med sitt materiella goda (Rom 15:27). Det finns en princip i Guds ord att vi kan välsigna varandra utifrån våra olika förutsättningar. En del har pengar, andra har flitiga händer och andra har gåvan att lära ut saker t.ex. De som undervisar välsignar andra och de som lyssnar och blir välsignade kan välsigna tillbaka med de förutsättningar de har t.ex. pengar. Det är bl.a. därför vi ger i våra församlingar för att kunna ge våra pastorer en lön som de kan leva på.
Vi kan välsigna Israel tillbaka därför att välsignelse ger välsignelse. Vi kan ge dem det som rättmätligen tillhör dem; Messias, Jesus! Vi kan visa dem hur underbar han är, hur Han har förvandlat våra liv och att deras nederlag har givit oss seger och nu är det deras tur.
Paulus skriver att om deras förkastelse betydde världens försoning, vad skall då inte deras upptagande betyda, om inte liv från de döda (Rom 11:15)? Jag vet inte exakt vad det innebär men om alla folk av alla stammar och språk blir nådda av evangeliet inklusive Israels folk vad återstår då? Jesu återkomst och den nya himmelen och nya jorden!
Som inympad i det sanna Olivträdet så är du en del av det sanna Israel. När du läser Bibeln om Israel så läser du din egen historia. Därför kan vi inte förkasta Israel. Om vi gör det förkastar vi oss själva eftersom vi står på Israels kallelse och uppenbarelse. Vi lever i det nya förbundet men tänk på att det nya förbundet är slutet med Israel. Det ser vi i Jer. 31:31 – 34: "Se dagar skall komma säger HERREN, då jag skall sluta ett nytt förbund" Med vilka då? med Israels hus och med Juda hus. Det står visserligen att de bröt förbundet men då gick inte Gud vidare till ett annat folk utan tar upp den brutna tråden och knyter ihop den igen och börjar om. Han sluter ett förbund med ett folk som Han redan hade ett förbund med men denna gång är det ett särskilt förbund. Det är bättre och starkare än de förra.

Foto: Daniel Holmgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar