tisdag 19 maj 2009

Israels plats del 2

(Slå gärna upp bibelställena själv och följ med eftersom jag inte publicerar dem i sin helhet här. Jag använder nästan uteslutande Svenska Folkbibelns översättning)

Rom 11:16 – 24:
Här kan vi läsa att: "Om roten är helig, är grenarna heliga." Det går inte att ändra på, om roten: Kristus är helig så är alla dem som är insatta i Honom heliga också. Betydelsen här är att Paulus menar att de äkta olivgrenarna är de troende judarna. De judar som inte tror blir borthuggna och istället för dem kan en gren från ett vildolivträd ympas in dvs. någon som inte är jude, förutsatt att denne har tro.

Men kom ihåg, menar Paulus, det är mer naturligt för en jude att vara inkopplad i det sanna olivträdet än vad det är för någon som inte är jude.Men hur kan det vara så? Vill inte Gud att alla skall komma till tro på Honom? Naturligtvis vill Han det. Det var ju det vi läste i 1 Mos 12. Och vi måste tänka på att Gud kallade människor innan Abram, t.ex. Noa och han var inte jude. Guds ursprungliga plan var att nå hela världen. Men Han utvalde ett folk för att göra det. Vi kommer inte ifrån att Gud utvalde detta folk innan oss. Eller rättare sagt; Gud har bara utvalt ett folk, Israel.

En jude hade hela Guds uppenbarelse påmind i det samhälle han levde i. Paulus säger själv att judarna har allt som krävs: barnaskapet, härligheten, förbunden och lagen, templetjänsten och löftena för att inte tala om fäderna som Kristus har kommit ur (Rom 9:4-5) . En jude som upptäcker Jesus bör ju rimligen fatta ganska fort vad det handlar om eftersom han har sin judiska identitet som tolkningsmall. Som ett barn som växer upp i en kristen familj och en församling. De vet hur ett kristet liv skall se ut och därför blir det relativt lätt för dem att sedan bli frälsta och komma långt i sin helgelse.

En person som inte kommer från en kristen familj tar det oftast mycket längre tid för att komma in i en mogen vandring med Gud för att han/hon inte vet hur man skall göra.Vad det handlar om är att Guds folk, Israel, fortfarande är Guds utvalda folk och du och jag som kommer till tro är inkopplade i det sanna trädet, det sanna Gudsfolket.

Det är inte så att Gud har ett A- och ett B-folk: Israel och vi kristna. Vad det handlar om är att som inympade så sitter vi på samma ställe som om en troende jude skulle ha suttit där. Det betyder att genom tron på Jesus så har du samma ställning som om du vore en troende jude. Du är inte längre hund, du är ett sant Guds barn. Du är utvald. Du är en del av det sanna Israel, det utvalda Gudsfolket.

Det är inte frågan om att du har tagit något från någon eller att Guds frälsning har gått över från Israel till den kristna församlingen. Det är snarare så att du och jag har kommit in i något som några andra redan har. Du får samma rättigheter som Israel trots att du inte behöver bli jude utan får allt detta gratis och fritt och för intet.

I sista delen tar jag upp församlingens roll i Israels plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar